Софтуер тества сигурни ли са GSM разговорите

Софтуер, който позволява на хората да разбират дали разговорите им по телефона могат да бъдат подслушвани, беше представен на конференцията по сигурност Black Hat.

Според разработчика на Airprobe, всеки с подходящо оборудване може да подслушва обажданията на другите, освен ако съответният оператор не е осигурил защита, която беше стандартизирана преди 2 години от GSMA – търговската асоциация, представляваща GSM операторите.

„Повечето телекомуникационни оператори не са подсигурили мрежите си”, казва експертът по криптография Карстен Нол, цитиран от CNET News.

Индустрията трябва да вземе мерки за сигурност, защото сега вече клиентите могат да разберат дали операторите са подсигурили мрежата си. „Можеш да подслушаш разговора на напълно непознат човек с минимални усилия”, твърди Нол.

По-ранната версия на Airprobe беше непълна. Нол и колегите му са работили усилено, за да я направят приложима.

Airprobe дава възможност да се записват и декодират GSM разговори. В комбинация с набор от криптографски инструменти Kraken, пуснати наскоро, позволява дори и защитените обаждания и текстови съобщения да бъдат декодирани.

Коментар