Honeywell поглъща компания за интелигентни електро-мрежи

Honeywell, едно от големите имена в областта на строителството и сградната автоматизация, обяви, че ще купи E-Mon – производител на суб-измервателни съоръжения за апартаменти и комерсиални сгради.

Суб-измервателните уреди по същество позволяват на наемодателите да фиксират индивидуални планове и схеми за наемателите чрез отделни електромери и така да насърчават пестенето на енергия. Този подход често се посочва като една от най-ефективните техники за стимулиране на фирми и физически лица, живеещи в общи сградни пространства, да мислят за енергията и да я щадят, съобщи GreenTech.bg.

E-Mon e компания с доказана иновация – тя е основана през 1981 г. и работи с 1500 дистрибутори. Заедно с електромерите, фирмата разработва софтуер и инструменти за управление.

По-рано тази година Honeywell купи Akuacom, която предоставя услуги по реагиране на търсенето за независими доставчици на услуги и собственици на сгради. Имайки тези две компании за интелигентни електрически мрежи, Honeywell може да започне да обвързва традиционните си продукти и услуги с програми за управление на енергийната консумация, интелигентни електроразпределителни системи и др.

Honeywell и Johnson Controls са доминиращите две имена в сферата на сградната автоматизация и управлението на сгради.

Сделката с E-Mon отбелязва още една важна точка от големите тенденции на 2009 г. и 2010 г.: растежът на зелените гиганти. Конгломератите имат пари, търговски контакти, световен авторитет. По-малките компании често имат по-добра технология. Придобиванията извеждат на преден план най-доброто от тези две сфери.

Анализаторите са на мнение, че тепърва предстои да се чуват още много новини от Honeywell. Освен да придобива иновативни компании с модерни технологични продукти, фирмата е набрала скорост и в привличането на авторитетни мениджъри от реномирани „зелени“ компании.

Коментар