Какво го чака наследникът на Стив Джобс?

Какво ще се случи, когато Стив Джобс се оттегли от управлението на Apple? Този въпрос вълнува много анализатори, предвид неотдавнашните здравословни проблеми на CEO-то.

Да, Стив Джобс управлява отлично в момента, като успя да превърне Apple в компания от топ клас и страшилище за конкурентите. Но нали все някой ден Стив ще се отдръпне от компанията.

Неговият заместник – Тим Кук или който и да друг – ще се окаже в незавидна ситуация. Инвеститори, потребители и акционери са скептични, че някой може да управлява Apple така както Джобс, считан за най-добрия мениджър в историята на хай-тек индустрията.

Популярният сайт Electronista.com се опита да определи качествата на следващия генерален директор на Apple. И така, бъдещият CEO на компанията от Купертино трябва да има няколко ключови характеристики.

На първо място, приемникът на Стив Джобс е длъжен да е силна личност. Когато оглави Apple, той ще се окаже под натиска на такова внимание, както никой друг в света на високите технологии. Всички ще се питат: може ли той да управлява компанията по начина, по който правеше това Стив Джобс, или е началото на нейния край.

Малко хора ще повярват, че новият директор ще подобри работата на Джобс с някакви нови подходи, поради което шансът му да въведе такива е почти равен на нула. Дори все пак да внесе новости, CEO-то трябва да знае, че определени неща в Apple не трябва да се променят, а с други просто няма да се получи.

Така например, бъдещият ръководител трябва да продължи политиката на секретност, която се доказа като един от най-успешните елементи в маркетинговата стратегия на Apple. Когато потребители и медии са в неведение за новите продукти на компанията, около тях възниква голям ажиотаж (спекулативна треска).

На второ място, наследникът на Стив Джобс трябва да съхрани фирмената култура за създаване на естетични и скъпи устройства. Ако новият директор се изкуши да пуска бюджетни продукти, то това неминуемо ще донесе проблеми на компанията.

Несъмнено, следващият CEO на Apple ще се окаже под много по-голям натиск, отколкото ако оглавяваше която и да друга компания. Apple е особена порода, различна от всички останали на пазара. Компании като RIM, Microsoft и дори Google могат да работят успешно с всеки способен мениджър, но това не важи за „ябълката”.

Шефът на Apple трябва да е човек с особена визия, предвид особените продукти, които компанията пуска на пазара. Дори и да няма харизмата на Стив Джобс, той обезателно трябва да е способен да мисли различно, а не само в категорията „печалба на акция”.

Наследникът на Джобс е някъде в този свят. Не е изключено той да заеме поста относително скоро. Дали обаче си дава напълно сметка какво го очаква и колко трудно би могъл да внесе собствена индивидуалност в най-добре разпознатата компания във високите технологии?

Коментар