Операторите единни срещу кметска заповед

И трите мобилни оператора обжалват заповедта на кмета на Пловдив Славчо Атанасов за премахване на голям брой базови станции. Предвижда се демонтаж на общо 99 станции, което е две трети от всички в града.

Премахването на базовите станции би довело до спиране на работата на мрежите на телекомите и принудително прекратяване на предоставянето на мобилни услуги за клиентите им в границите на общината, се казва в изявление на Vivacom.

Според оператора, заповедта на Славчо Атанасов противоречи на действащите закони и разпоредби в България.

Телекомите твърдят, че всички базови станции в Пловдив са законно изградени и експлоатирани в съответствие с действащите в България нормативи. Те вече са предприели и съдебни стъпки в защита на своята позиция, като заплашват и с търсене на компенсации за пропуснати ползи и причинени щети, до които би довело изпълнението на кметската заповед.

Ако базовите станции спрат излъчването си, това ще доведе до претоварване на останалата част от мрежата в града, а оттам и до огромни трудности, както използването на всякакви мобилни услуги. Това ще направи недостъпни телефоните за спешни случаи, включително номер 112 през мобилните мрежи, ще възпрепятства работата на органите на полицията, пожарната и „Гражданска защита”. Ще бъде нарушена и работата на фирми, държавни и обществени институции, както и ежедневието на пловдивчани, съобщи Vivacom.

Проведените до момента в Пловдив публични контролни замервания на базови станции от експерти на Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ) са показали в пъти по-ниски нива от позволените гранични стойности в България, припомня операторът.

Коментар