Xerox с нови инвестиции в съхранение на горите

Xerox и организацията The Nature Conservancy разширяват партньорството си за съхранение на горите. ИТ корпорацията ще инвестира допълнителни 1 милион долара през следващите четири години, за да насърчи опазването и природосъобразното управление на горите по света.

Партньорството между двете организации започна през октомври 2006 г. с първоначална инвестиция от 1 милион долара. Голяма част от работата по време на първата фаза на проекта „Партньорство за опазване на природата” е концентрирана върху запазване на северните гори (тайга) на Канада.

Xerox подкрепи създаването на Северно-Канадския Информационен Център, който предоставя информация за горите на потребители от целия свят, с цел подобряване управлението на ресурсите и планирането на дейности по съхранението им. Като приоритетно е  определено опазването на гори, които са особено ценни от гледна точка на биоразнообразието и националната значимост.

„Нашата работа ще помогне да предотвратим изчезването на гори, които неутрализират приблизително 15% от емисиите на парникови газове в атмосферата всяка година”, каза Бил Гин, главен директор по опазване на гори в  The Nature Conservancy.

В добавка към това, партньорството води до създаване на методи и инструменти, които подкрепят ефективното използване на земи в Канада, Индонезия и Бразилия, и поощрява по-строги международни стандарти за опазване на горите, които да осигурят запазване на биоразнообразието.

Работата, подкрепена от втората субсидия от милион евро, започна през януари тази година, с акцент върху разработване и изпробване на горска въглеродна методология за подобрено управление на горите. Това ще позволи на собствениците на земя да придобиват горски сертификати и да функционират като платформа за потенциални въглеродни ползи.

Работи се също по разпознаване на ареали с особено значение, въвеждане на стандарти и обучения от експерти в глобални и регионални мрежи за висока степен на съхранение. Отговорното управление на горите се насърчава посредством спазване на стандарти и изисквания към доставчици в два региона в Северна Америка – централно-западните части на Ню Йорк и в северните Канадски гори.

Коментар