Националната мрежа NIPIES се разраства

Три нови ведомства се присъединиха към националната мрежа за защита на интелектуалната собственост (NIPIES). Така в нейния състав вече влизат пет министерства (на културата, вътрешните работи, правосъдието, икономиката и енергетиката и земеделието и горите) плюс Патентно ведомство, Агенция “Митници” и Комисията за защита на конкуренцията.
Всички те подписаха меморандум за сътрудничество относно защитата на правата на интелектуална и индустриална собственост в България.
Националната мрежа за сътрудничество предоставя условия за връзка и възможности за обмяна на информация между отделните ведомства, а така също и връзка с Интерпол. Проектът NIPIES е една от стъпките на страната ни като член на Европейския съюз.
Системата се базира на софтуерна инфраструктура от IBM. За преноса на данни се използва високоскоростната оптическа мрежа на държавната администрация. Влизайки в системата NIPIES, всеки потребител има собствено име и парола, с които се идентифицира и получава достъп до различни функции според правата си.
NIPIES е разработена през 2005 г. по проект на ФАР от Сирма Груп, заедно със С&Т България, Стоун Компютърс и специалисти в областта на закрилата на индустриалната собственост и авторските права от Англия и Дания. Системата е в редовна експлоатация от началото на 2006 г., уточниха от Сирма Груп.
Предстои актуализация на NIPIES, обусловена от промени в законодателството, разширяване на нейната функционалност и обхващане на допълнителни видове обекти.

Коментар