Ботнет обхвана 55 000 компютъра по целия свят

Ново разследване на AVG откри мрежа от 55 000 заразени компютри в целия свят. Една-трета от инфектираните компютри са в САЩ, засегнати са също потребители в Германия, Испания, Великобритания, Мексико и Канада.

Мрежата се управлява от криминална група, използваща Mumba Botnet. Досега са откраднати повече от 60GB лични данни от потребители, вкл. имена и пароли за социални сайтове, банкови сметки, номера на кредитни карти и писма от имейл комуникация, разкрива докладът.

Mumba Botnet е създадена от най-развитата група от киберпрестъпници в интернет, познати като Аваланч Груп (Avalanche Group). Те са разработили система за масово създаване на фишинг сайтове и инсталиране на малуер, който краде данни.

Mumba използва последната версия на Zeus, който в момента е един от най-често срещаните малуери, поясниха от партньора на AVG у нас – Бизнес Софтуер Дистрибутор.

“Създадената уникалната инфраструктура на Mumba botnet прави откриването на сървъри за съхраняване на откраднати данни много по-трудно от преди”, казва Ювал Бен-Итсхак, главен вицепрезидент на AVG.

“Киберпрестъпниците използват все по сложни методи на работа и е изключително важно за всички – фирмите, организациите и домашните потребители да предпазват компютрите си, за да не станат жертва на следващите динамични кибератаки”, допълва Бен-Итсхак.

Компанията лансира своя безплатен продукт AVG LinkScanner за домашни и бизнес компютри. Софтуерът е включен също във всички безплатни и платени антивирусни продукти на AVG. Той защитава потребителите срещу постоянно нарастващия брой онлайн уеб заплахи, като сканира уеб страниците за опасности в реално време, преди те да бъдат отворени.

Коментар