Стратегическа победа за отворения код

Американска организация постигна историческа победа в защитата на отворения код. Software Freedom Conservancy (SFC), занимаваща се с финансова и юридическа поддръжка на безплатни програми с отворен код, спечели компенсация в размер на $138 хиляди от Westinghouse Digital Electronics, която е нарушила условията на лицензията GPL (GNU General Public License).

Westinghouse Digital Electronics е производител на LCD телевизори и друга потребителска електроника. Компанията използва в своята продукция фърмуер с включен в него код на помощната програма BusyBox, разпространявана под свободен лиценз.

Съгласно лицензионните условия, компаниите могат да използват и модифицират кода на отворения продукт, но са длъжни да дадат възможност и на други да правят същото с техните продукти. Westinghouse Digital Electronics обаче не е публикувала своя код, като по този начин е нарушила условията.

Съдът в Ню Йорк е постановил Westinghouse да изплати на ищеца компенсация от $90 хиляди, както и $48 хиляди за разходите по делото, съобщи h-online.com. По-важното обаче е, че съдът задължава Westinghouse да прекрати продажбите на всички свои продукти, в които е нарушена лицензията, както и да предостави нереализираната стока за благотворителност.

Победата е помрачена в известна степен от факта, че Westinghouse се намира в процес на банкрут. Ето защо разработчиците на BusyBox имат малки шансове да получат компенсацията. Единодушното мнение на експертите по казуса обаче създава важен съдебен прецедент на територията на САЩ.

Досега подобни искове завършваха с извънсъдебни споразумения и никога не се стигаше до забрана за продажба на стоки. Оттук насетне производителите ще трябва да бъдат много по-внимателни, когато ползват отворен код в своите продукти.

SFC води битки с още няколко производители на електроника, които също използват по неправомерен начин отворения код BusyBox. Сред тях са американските филиали на Samsung Electronics и JVC, местната търговска верига Best Buy, Western Digital и Zyxel.

Коментар