Бил Гейтс: Политиката може да ви депресира

Политическите процеси не са ефективни в решаването на проблеми, които са достатъчно сложни дори и за средния елит от избиратели, смята Бил Гейтс – основател и дългогодишен CEO на Microsoft.

В действителност, политиката може да ви депресира, обобщи той по време на конференцията Techonomy. Гейтс визира въпроси, свързани с данъчното облагане, контролирането на медицинските разходи, подобряването на образованието и отношенията с Китай.

Броят на експертите, които разбират от тези неща, е много малък, смята той. Е, как няма общество, добре работеща демокрация, която да направи трудните компромиси, за да се избегне например промяната на климата, пита Бил Гейтс, цитиран от CNET News.

Гейтс, който разгръща мащабна благотворителност, визира и последните дебати за здравеопазването. Първоначално той мислел, че може да има една отговорна дискусия за дългосрочните предизвикателства, които водят до покачване на цените, но вместо това въпросът бил претупан набързо.

Здравеопазването е рядък случай, в който нововъведенията всъщност са една значителна част от проблема. Медицинските технологии създават нови лекарства и начини за изследване и лечение, но често при много високи разходи, посочва Гейтс.

Коментар