Обсъждаме съвместни ВЕИ инициативи с Израел

Иновациите, енергетиката и туризмът се очаква да бъдат в центъра на разговорите между министър Трайчо Трайков и президента на Израел Шимон Перес на днешната им среща. В частност, двете страни ще обсъдят възможностите за реализиране на съвместни инициативи за повишаване на енергийната ефективност, както и за насърчаване оползотворяването на потенциала от възобновяеми енергийни източници.

Сътрудничеството между България и Израел в областта на производството на електромобили и биогорива и разработването и внедряването на интелигентни системи за управление при потреблението на електроенергия също ще бъдат теми на разговорите.

В най-скоро време се очаква подписването на две нови споразумения между България и Израел, които бяха договорени по време на посещението на министър Трайков в Тел Авив през април. Това са Споразумение за двустранно сътрудничество в областта на промишлената научноизследователска и развойна дейност в частния сектор и Меморандум за разбирателство в областта на отбранителната индустрия.

Очаква се двете страни да дискутират и възможностите за активен информационен обмен в областта на туризма, увеличаване на туристическия поток между двете държави, реализиране на съвместна туристическа дейност и участие в общи инвестиционни проекти в тази сфера.

През първото тримесечие на 2010 г. стокообменът между България и Израел е 43,5 млн.щ.д. Българският износ е на стойност 10,1 млн.щ.д., което представлява спад с над 50% спрямо същия период на 2009 г. Вносът от Израел в нашата страна е в размер на 33,3 млн.щ.д.

Основните стоки в българската експортна листа  са нефтени масла и масла от битуминозни шисти, центруфуги,  пръти и профили от мед, мебели и др. Във вноса ни от Израел преобладават нефтените масла, необработеното олово, инсектицидите, хранителните продукти, телефонната и телеграфската апаратура, медикаментите, плодовите сокове и др.

През 2009 г. България е била посетена от 106 356 израелски туристи, което представлява ръст от 0.9 % спрямо 2008 г. През  същия период 8568 български граждани са посетили Израел, което представлява  над 40 % спад спрямо 2008 г.

Коментар