САЩ удари по чуждите ИТ бизнеси с нов закон

Чуждите ИТ компании в САЩ, над половината от персонала на които работи с визи H1-B или L-1, ще плащат допълнително по няколко хиляди долара за всеки техен служител с такава виза. Нов законопроект, одобрен вчера от Палатата на представителите на конгреса, предвижда поскъпване на цената на работните визи за външни специалисти, съобщи businessweek.com.

Миналата седмица законопроектът бе одобрен и от Сената на САЩ, а в момента се доработва в долната камара, след което трябва да бъде подписан от президента.

Индийските власти, представители на ИТ бизнеса и други организации в страната остро критикуваха законопроекта. В него се упоменават именно индийските компании, тъй като те ще бъдат най-силно засегнати от промяната.

С влизане в сила на закона, разходите на индийските компании, правещи бизнес в САЩ, ще нараснат годишно с около $200-250 млн. Новината за подготвяната промяна вече понижи акциите на компании като Wipro, Infosys Technologies и Tata Consultancy Services.

Същевременно, новият закон няма да засегне по никакъв начин американски гиганти като Microsoft и Intel, в които също работят голям брой чужденци. Така например, в Intel броят на чужденците е малко под 50% от щата на компанията.

Представители на индийската аутсорсинг компания Infosys нарекоха действията на Вашингтон „дискриминационни", предвид, че за да бъде конкурентоспособна, компанията трябва да оперира свободно на международния пазар.

Коментар