Нужен е по-добър софтуер за моделиране

Ключът към решението на много трудни проблеми, от използването на ядрена енергия до борбата с болестите, е наличието на по-добър софтуер за моделиране, заяви Бил Гейтс по време на конференция миналата седмица.

Е, изобщо не е учудващо, че той е поддръжник на идеята за използването на софтуер, за да се помогне за разрешаването на тежките проблеми, но е донякъде изненадващо, че всъщност няма добри модели на заболяванията, пише GreenTech.bg.

„Няма софтуер за моделиране на болестите”, категоричен е Гейтс, говорейки в края на тридневната конференция Techonomy. „Няма нито един. Защо грипът се явява сезонно? Нямаме никаква представа”.

Гейтс си е поставил за цел да направи така, че тази празнина да бъде запълнена, чрез подкрепа за развитие на инструментите, необходими да се прави такова моделиране. В същото време той иска да използва моделирането за по-нататъшно проучване на възможностите на ядрената енергия. Убеден е, че добрият софтуер за моделиране трябва да се предостави безплатно и свободно за всички други, които искат да го използват.

Моделите никога не дават пълна точност, признава софтуерният гуру. Но все пак са важни. „Много по-умно е да го направите по този начин, отколкото просто да излезете навън и да наблюдавате – без да имате такива модели“, смята Гейтс.

Рисковете, смята той, от неизползването на моделиране могат да бъдат огромни. При маларията, например, наистина искате да се уверите, че подходът ви ще унищожи болестта в определена област, а не само да създадете по-резистентни щамове на болестта и по-свирепи комари.

Подобна важна роля софтуерът за моделиране може да изиграе и в енергетиката, където обаче пазарът се нуждае от известна помощ. Например, казва Гейтс, отнема доста време, за да се реализира една нова ядрена технология на пазара – по-дълго дори от срока, в който патентът за дадено изобретение може да му позволи да стане рентабилно.

„Не са много хората, които ще вложат парите си в проект, когато се знае, че продължителността на проекта е по-дълга от срока на патента“, казва Гейтс. За такива проекти дори не е сигурно, че могат да се случат в рамките на един човешки живот и хората предпочитат да инвестират в нещо, което ще се реализира в рамките на живота им.

Коментар