Леден аквариум изстудява морски създания и хора

Добре дошли в "Kori no Suizokukan" – леден аквариум в японски стил. Тук ще видите около 450 екземпляра риба от повече от 80 различни вида, изглеждащи като живи, бързо замразени след като са били разтоварени от рибарските кораби на близкото пристанище.

Аквариумът (който прилича повече на музей или на щанд за замразена морска храна) разполага с около 50 ледени колони, от които октоподи, раци, сьомга и други местни морски създания гледат безизразно в хората, дошли с надежда да се спасят от жегата на горещото и влажно японско лято.

Ледените колони са изложени открито вътре в аквариума, така че мощна охлаждаща система работи непрекъснато, за да поддържа температурата наоколо на смразяващите -20 градуса по Целзий, разкрива inventorspot.com.

В горещи дни, температурната разлика между помещението в аквариума и навън може да надхвърли 50 градуса. Посетителите могат да обличат предпазно облекло, което да ги топли, докато разглеждат зловещите, неподвижни екземпляри, обляни в ледено бледо синьо осветление, което подсилва ефекта „замръзнал свят”.

Съществуването на "Kori no Suizokukan" става възможно благодарение на усъвършенствана технология за правене на лед, която се използва за бързо замразяване на прясна морска храна, разтоварена от близкото пристанище Кесенума. Смразяващата атмосфера позволява също така да се съхраняват и излагат големи късове лед, донесени от японския антарктически наблюдателен кораб "Shirase". Гледайте, но не пипайте, особено с върха на езика си…

И между другото…посетителите у които се е появил апетит, докато са разглеждали „експонатите”, ще са доволни да научат, че има отличен ресторант точно в съседната врата.

Коментар