Foxconn не се справя със самоубийствата

Продължава серията самоубийства в китайските заводи на един от най-големите ОЕМ производители Foxonn. Нов случай беше регистриран на 12 август, въпреки че тайванският ИТ гигант предрие редица мерки за подобряване на условията за работниците.

Foxconn увеличи заплатите, инсталира защитни прегради на покривите и общежитията, въведе колективна отговорност и дори прибегна до помощта на монаси и психолози.

Последното самоубийство насочи действията на компанията към повдигане на моралния дух на своите работници и пробуждане у тях на воля за живот, предава Асошиейтед Прес.

Работниците на Foxconn, които сглобяват iPhone и други портативни устройства, са били облечени във весели костюми и заведени на стадиона. Там компанията им е раздала разноцветни помпони, джунджурии и плакати с лозунги за любов към семейството.

Китайски защитници на човешките права обаче се съмняват в дългосрочния ефект от подобни мероприятия. “Foxconn трябва да се отнася към своите хора по-човешки и да им плаща достойна заплата. Това не е толкова трудно", коментират те.

Коментар