Казваме на Facebook къде сме и с кого

Потребителите на Facebook вече ще бъдат по-добре осведомени за това къде са приятелите им. На пресконференция в главния офис на компанията основателят  и изпълнителен директор на Facebook  Марк Цукерберг представи нова услуга, наречена „Places”. Тя ще позволява на потребителите да споделят един с друг къде се намират и по-лесно да откриват какво има около тях от самата социална мрежа, съобщи CNET News.

Услугата предполага, че потребителите ще подават информацията за своето местоположение от мобилните си устройства, така както ъпдейтват постовете си в социалната мрежа. Предвидена е и възможност за контрол на неприкосновеността, т.е. потребителите ще могат да избират кой да ги вижда – по подразбиране, само приятелите имат достъп до информация за местоположението.

Освен да казват къде се намират, потребителите ще могат също да споделят и с кого са, в случай че всички те са приятели във Facebook. Това e възможно посредством системата от тагове, която се използва и при услугата за хостинг на снимки.

Продуктовият мениджър на Facebook Майкъл Шарън обяви, че компанията обновява мобилната си уеб услуга, приспособявайки я към функцията за местоположение. Очаква се и нова версия на приложението за iPhone. Истинският потенциал за Places e, че функцията е достъпна не само през сайтовете и приложенията на Facebook, но и през приложения на трети страни.

Коментар