Мобилни чипове ще влязат в сървърите

Младата фирма Smooth-Stone от Силциевата долина е получила 48 милиона щатски долара от група инвеститори, сред които са известни имена в технологичния свят като ARM, Texas Instruments и Highland Capital Ventures. Целта на компанията е да вкара предимствата на технологията за ниска консумация на енергия, която днес е налице в мобилните телефони, у големите центрове за данни, пълни с мощни сървъри. В резултат на това ще се намалят колосалните количества енергия, които дейта центровете лакомо гълтат, респективно и разходите им за ток.

Мега центрове за данни могат да съдържат десетки хиляди сървъри, а тяхната консумация на енергия да се равнява на потреблението на 20 000 жилища, пише GreenTech.bg.

Основаната през 2008 г., Smooth-Stone се присъединява към група от няколко други млади фирми обезпечени с финансиране от американското министерство на енергетиката (вкл. SeaMicro), която използва процесорната технология на Intel за ниска консумация на енергия, вградена в чиповете Atom. Тя има идеята да вкара Atom технологията в центровете за данни и по този начин да намали енергийната им консумация.

Самият факт, че ARM е основен инвеститор в Smooth-Stone, пък загатва за остра конкуренция с Intel. Тези две компании все по-осезаемо се изправят една срещу друга на пазара на ултра-мобилни устройства, където намаляването на енергоконсумацията е първостепенна задача. Чиповете Intel Atom са в сърцето на повечето нетбуци в света, а ARM чиповете се използват в популярните мобилни устройства като iPad на Apple.

„Подходът на Smooth-Stone за вкарване на чип-технологиите за ниска консумация на енергия в сървърната област ги прави идеалният избор за нашите инвестиции”, казва Брус Беклоф, вицепрезидент по корпоративното развитие на бизнеса в ARM, в официално изявление.

„Нашата цел е да отстраним напълно проблема с потреблението на енергия в центровете за данни”, заявява главният изпълнителен директор на Smooth-Stone Бари Еванс. “Представете си каква промяна ще значи това за всички фирми с голямо присъствие в интернет. Те всички са изправени пред тежката реалност, в която обемът от информация расте всеки ден, а с него расте и консумацията на енергия”.

Други инвеститори в младата компания са Advanced Technology Investment Co. (ATIC) – която държи контролния пакет в Globalfoundries, поделението за производство на чипове на Advanced Micro Devices, Battery Ventures, както и Flybridge Capital Partners.

Коментар