Firefox вече приема гласови команди

Нов модул за Firefox добавя хендсфри гласов контрол към възможностите на браузъра. Веднъж инсталиран, Firesay приема гласови команди за търсене в уеб, за отваряне и затваряне на сайтове и дори ТВ програми в Hulu.

Добавката разпознава и транскрибира гласови команди за целите на уеб търсенето. В момента обаче броят на командите и сайтовете, които могат да посещават потребителите с Firesay, е силно ограничен.

От новия add-on могат да се възползват само потребителите на Windows 7, но не и тези на XP, Vista, Mac OS и Linux. Поддържат се гласови команди от рода на “Go to”, “Open” и “Launch”, следвани от името на сайта, “Search Google” при търсене и др.

Гласовата навигация е присъща характеристика на мобилните Android устройства, но на ниво десктоп подобна функция изисква специален системен софтуер или хардуер. Firesy е една добро начало за осигуряване на гласов контрол за десктоп потребителите.

Бъдещите версии на продукта ще могат по-лесно да разпознават гласови команди в шумна стая. За тази цел софтуерът предполага използване на микрофон с вградено шупопотискане.

Даунлоуд: Firesay

Коментар