България е пета на олимпиада по информатика

Националният ни отбор по информатика се завърна вчера от Международната олимпиада във Ватерло, Канада с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Румен Христов,  ученик 10-ти клас в ПМГ „Нанчо Попович”, Шумен и възпитаник на Шуменската школа по информатика "А&Б" се класира втори от 292 участника от цял свят и грабна злато.

Постижението на Румен е най-високото в историята на българската информатика след 2003 година, когато Ивайло Рисков също се класира втори, съобщиха от Мусала Софт.

Останалите трима от отбора ни 2010 също донесоха медали. Владислав Харалампиев има злато, той е ученик 11 клас от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Сребро донесе  Антон Анастасов, ученик 12 клас ПМГ, Хасково. Четвъртият ни национал – Михаил Ковачев от ПМГ Шумен има бронзов медал.

Заедно, момчетата класираха България отборно по медали на 5 място в света.

Ръководители на българския национален отбор по информатика са н.с. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и проф. дмн Стоян Капралов от Технически университет – Габрово. Ръководители на Шуменската школа по информатика "А&Б" са Бисерка Йовчева и Петър Петров.

Коментар