Специален звук пази елените от сблъсъка с коли

Еленът е едно от най-красивите създания на планетата – строен и бързоног, той е герой в митове и легенди, включително и в приказките за Дядо Коледа. Елените могат да работят, могат да скачат красиво, но уви твърде често трагично намират края си в сблъсъци с автомобилите, управлявани от хората по шосета и магистрали.

Сега в щата Юта се изпитва най-новият експериментален подход за справяне с проблема със сблъсъците с елени. Става дума за така наречения „еленогон”, съобщава GreenTech.bg. Това е удобно малко устройство, което излъчва вълни шум, когато колата се движи. Сигналът покрива 450-300 крачки напред.

Ед Мулка, ръководител на проекта за еленогона, казва, че високочестотният звук на устройството, заедно с един малък светлинен излъчвател, са достатъчни да накарат елена да се спре и да се почуди „какво по дяволите е това?”. Спирането на сигнала може да попречи на елена да изскочи на пътя, да се удари с кола или да бъде заслепен от светлините й.

За да не стане така, че елените да привикнат към шума от устройствата, уредът излъчва различни типове светлина и звуци. От друга страна, звукът може да впечатлява елените, но не дразни хората. Освен ако не кара твърде бавно и с отворени прозорци, шофьорът най-вероятно няма дори да усети високочестотната „свирка”.

Транспортната управа на Юта вече провежда експерименти с еленогона в един особено смъртоносен участък с дължина около три километра, където са регистрирани 130 убити елена между 2005 и 2009 г.

Откакто системата е въведена през май, досега не е имало смъртни случаи на елени в този участък от магистралата. Все пак от ведомството казват, че е твърде рано да се прецени дали еленогонът работи ефективно.

Коментар