AMD въвежда две нови ядра

AMD разкри подробности за два от своите нови проекти, единият от които е за мощни многонишкови изчислителни платформи, а вторият – за икономични, консумиращи под 1 ват решения. Двата дизайна носят кодовите наименования Bulldozer за високопроизводителни РС и сървъри и Bobcat за тънки преносими компютри и настолни системи с малък форм-фактор.

Новите процесорни ядра са проектирани „от нула”, за да адресират специфичните изисквания на клиентите и да посрещнат техните изчислителни натоварвания. Те заемат централно място в бъдещите пътни карти на компанията, включващи ускорените процесори (APU) AMD Fusion и мощните сървърни и настолни CPU.

CPU и APU, изградени на базата на тези ядра, ще дадат възможност на производителите да предложат нова вълна от иновативни PC с разнообразни форм-фактори и висока производителност, коментираха от AMD.

Архитектурата x86 е в самото сърце на изчислителната индустрия и AMD непрекъснато развива и подобрява дизайна на ядрото й. Bulldozer и Bobcat продължават тази еволюционна пътека и са проектирани да променят начина на работа с компютъра, подчертаха от компанията.

Bulldozer се явява иновативен подход към многонишковата производителност. Ядрото поддържа нови x86 инструкции (SSE4.1, SSE4.2, AVX и XOP, вкл. 4-операнден FMAC – акумулатор за умножения с плаваща запетая). Чрез балансиране на специалните и поделените изчислителни ресурси се постига компактен дизайн с множество ядра, който лесно може да се възпроизведе на един чип за мащабиране на производителността.

Ядрото се отличава и с подобрени характеристики за управление на енергията. Произвежда се по усъвършенствана 32-нм технология.

Bobcat е икономично решение, с консумация под 1 ват. Непоредно изпълнение на инструкциите осигурява 90% от днешната мейнстрийм РС производителност на двойно по-малка площ. Високо синтезируемият дизайн на ядрото ще бъде лесно приложим за различни производствени технологии.

Коментар