Разговори с 3D холограми скоро стават реалност

Intel, Nokia и Университетът в Оулу откриха съвместен център за иновации, част от европейската изследователска мрежа Intel Labs. В него ще работят около 24 професионалисти в областта на изследователската и развойна дейност (R&D), а едно от обещанията на екипа са 3D холограмите при видео разговори.

Първоначално лабораторията ще провежда изследвания за нови технологии за потребителите в движение, които да се възползват от бързо растящите възможности на мобилните устройства. Създаването на интерфейси, наподобяващи повече взаимодействията в реалния свят, може да доведе до изживявания, които са по-естествени и интуитивни – по същия начин, по който модерните игри и филми са по-запленителни чрез използване на реалистични 3-D графики, посочиха от Intel.

Новата лаборатория е съобразена с платформата с отворен код MeeGo, която Intel и Nokia обявиха наскоро. MeeGo осигурява гъвкавост за разработка на 3D изживявания за мобилни устройства. Изследователската дейност на лабораторията също ще бъде с отворен код.

Друга потенциална област на изследванията биха били технологиите, които показват 3D холограма на човека, с когото разговаряте по телефона – нещо, което днес може да се види само в научнофантастичните филми.

Лабораторията ще бъде разположена в интернет центъра на Университета в Оулу и ще работи в тясно сътрудничество с лабораториите Oulu Urban Living Labs, които осигуряват уникална среда за сензорни изследвания, тестове и пилотни технологични и социални иновации.

Съвместният център за иновации на Intel и Nokia следва един успешен модел за сътрудничество между индустрията и академичните среди, подобен на този на Intel Labs Барселона и Политехническия университет на Каталуня в Испания и др.

Коментар