Google тества гласови обаждания в Gmail

Google може би е готова да превърне своята пощенска услуга Gmail в комуникационен център, като добави възможност за телефонни обаждания от чат интерфейса.

Интернет компанията тества нова уеб-базирана функция, чрез която потребителите могат да извършват изходящи и входящи обаждания в рамките на списъка с контакти чрез интерфейс, подобен на този в Google Voice, разкрива CNET News.

За известно време Google беше спряла да работи в тази посока. Преди години компанията пусна Google Talk като VoIP десктоп клиент и пропиля доста пари и време за проповядване на тази услуга, която възпроизвеждаше гласови мейли и даваше на потребителите телефонен номер, от който да набират други такива.

Новата услуга, която изглежда като един уеб-базиран VoIP клиент, обаче е нещо съвсем различно. Това е кулминацията от работата на Google по интегриране на подобен продукт на Gizmo5, който стана част от арсенала й в края на миналата година. Слухове, че се задава такава услуга, се появиха за първи път в един системен блог на Google, който не е част от нея.

Не е ясно дали се касае за промяна на Google Voice, или тази нова услуга е съвсем отделно предложение. Потребителските интерфейси изглеждат еднакви – едни и същи икони се използват за обозначаване на пропуснати и направени обаждания.

Потребителите на новата „chat/phone call” услуга обаче не е нужно да имат акаунт за Google Voice. Обажданията към САЩ и Канада ще бъдат безплатни, а за международни разговори ще има отстъпка, в сравнение със стандартните тарифи.

Skype очевидно е прицелът на подобно приложение, но съществуват и доста компании, които предлагат едновременно десктоп-базирани и уеб-базирани VoIP услуги.

Коментар