Acer доминира на РС пазара в Западна Европа

Пазарът на персонални компютри в Западна Европа е нараснал с 19,6% през второто тримесечие, а Acer е най-големият доставчик с близо 29,9% ръст на годишна база, по данни на Gartner.

Общо, в региона са продадени 15,6 милиона РС, от които 3,696 млн. се падат на Acer, което отрежда на компанията дял от 23,7%.

На второ място е HP с 3,376 млн. продадени РС и 21,6% дял. Третата позиция е за Dell, който е продал 1,572 млн. РС и държи 10,1% от пазара. Челната петица допълват Asus и Toshiba.

Пазарът на персонални компютри в Западна Европа продължи да показва бързо възстановяване от кризата и през второто тримесечие, коментира Gartner. Истински тест за ситуацията на пазара обаче ще бъде втората половина на 2010 година, смятат анализаторите.

В голяма степен отличните показатели на Q2‘2010 се обясняват с много лошите резултати за същото тримесечие на миналата година. На практика, пазарът е показал само 6% увеличение спрямо Q2‘2008, отбелязва Gartner.

Продажбите в потребителския сектор са значително по-добри от тези в професионалния. Отлична е динамиката в сегмента на потребителските ноутбуци и при моноблокове, сочи анализът.

Коментар