Втори шанс за хибридните твърди дискове

Второ пришествие на хибридни твърди дискове се наблюдава на пазара, според анализаторите от iSuppli. Seagate, един от основните производители на HDD, отново прегръща идеята за хибридни устройства – HHD, след като твърдотелните дискове (SSD) не успяха да притеснят особено класическия твърд диск.

Обединявайки достойнствата на двете технологии (HDD и SSD), устройствата от тип HHD имат шанс да успеят в създалата се ситуация, коментира iSuppli.

Новите HHD на Seagate могат да пробият най-вече в сегмента на потребителските РС, тъй като при сървърите се наложи комбинация от много бързи и скъпи SSD и по-евтини, но с по-голям капацитет HDD.

Според iSuppli, най-много 8 от всеки 100 РС, продадени пред 2014 година, ще имат SSD в ролята на основен диск. Причината за тази неблагоприятна за SSD индустрията прогноза са високите цени на този тип устройства. В близко бъдеще, HDD ще запази своето господстващо положение, категорични са анализаторите.

В следващите пет години цените на SSD няма да паднат до нивото на съвременните HDD. Не е изключено именно HHD да заемат нишата между скъпите, но бързи SSD и евтините, но не толкова бързи HDD.

Коментар