Четири сценария за развитие на интернет

В следващите 15 години интернет ще се развие по един от четири възможни сценария. За съжаление, само един от тях е позитивен, според нов анализ на Cisco и Monitor Group, озаглавен “The Evolving Internet” (Растящият интернет).

Според “добрия” сценарий, глобалната мрежа ще продължи да се развива по траектория на бърза експанзия. Останалите три сценария са свързани с различни рискове и проблеми, с които могат да се сблъскат лидерите на интернет пазара, властите и обикновените потребители.

Первият сценарий, наречен Fluid frontiers (Непостоянни граници), описва свят, в който интернет ще стане още по-разпространен, а неговата роля ще е критично важна. В този случай се очаква по-нататъшен ръст на световното интернет предприемачество заедно с ожесточена конкуренция, която ще доведе до появата на огромен брой нови технологии.

По силата на втория сценарий, Insecure growth (Необезопасен растеж), потребителите и организациите ще се натъкнат на влошена сигурност, с безбройни кибер атаки, провеждани от различни сили и по различни причини. При подобно развитие, анализаторите очакват появата на по-безопасни алтернативи на интернет, но те ще са скъпо платени.

Следващ сценарий за развитие на Мрежата е Short of the promise (Не оправдава очакванията). Той предполага, че икономическият застой в много от страните по света ще се отрази и на интернет. Сложната икономическа ситуация и политиката на протекции ще забавят ръста на интерент и появата на иновации.

И накрая, анализаторите чертаят сценарий, при който интернет ще стане жертва на собствения си успех. Този вариант е наречен Bursting at the seams (Пръскане по шефовете"). Търсенето на различни уеб услуги ще нарасне толкова много, че ИТ и технологиите за комуникации няма да могат да се справят с огромния трафик.

Според авторите на анализа, в бъдеще системата за управление на интернет няма да се промени съществено, но тарифите за различните услуги ще поскъпнат. QWERTY-клавиатурата ще  престане да е основното устройство за управление, а новото поколение, запознато с интернет още от своето детство, ще се отнася към уеб средата по съвсем различен начин, в сравнение със сегашните потребители.

Основният ръст на интернет в следващите години се очаква да дойде от развиващите се страни, където проникването на мрежата все още не е голямо, заключава анализът.

Коментар