Ще строят писта за Формула 1 край София

Абу Даби и София договарят строежа на писта за „Формула 1″ в България, стана ясно вчера. Министърът на икономиката, енергетикатa и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха споразумение за икономическо сътрудничество, в което е залегнала и възможността за изграждане на писта край София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности, съощи МИЕТ.

За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя. Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение  и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат.

Шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group). Тя е създадена като холдинг през 2001 г., който менажира утвърдени през последните 20 години самостоятелни компании от различни сфери – комуникации, системна интеграция, снабдяване с нефт и газ, софтуер и хардуер, карго търговия, производство на хладилна и климатична техника и др.

Реализираният стокообмен между България и ОАЕ е на стойност 80.4 млн. щатски долара през 2009 г. , като салдото е положително за нашата страна. Стоковата структура на търговските ни контакти обаче е слабо диверсифицирана. Според предварителни данни на БНБ, през 2009 г. емирствата са инвестирали у нас 1.4 млн. евро.

Коментар