Ще интегрират държавните комуникационни мрежи

Правителството създаде междуведомствена работна група със задача да разработи план за интегриране на държавните комуникационни мрежи. Неин председател е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, съобщи пресцентърът на МС.

В България комуникационната инфраструктура за нуждите на държавата се формира основно от Електронната съобщителна мрежа (ЕСМ), която се стопанисва от Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, и от Националната мрежа на държавната администрация (НМДА), стопанисвана от Администрацията на Министерския съвет. Чрез тях се осигурява предоставяне на преносни телекомуникационни услуги за потребностите на държавните институции.

Навременната оптимизация на комуникационната инфраструктура на държавната администрация чрез изграждане на единна комуникационна мрежа е възможност както за ефективно намаляване на разходите на централните и териториални органи на изпълнителната власт за телекомуникационни услуги, така и на инвестиционни и експлоатационни разходи, необходими за развитие, поддръжка и експлоатация на инфраструктурата, посочват от правителството.

Основната цел на работната група е да извърши анализ на възможностите и да изготви план за интегриране на комуникационните мрежи ЕСМ и НМДА с конкретни административни, финансови и технологични параметри.

Коментар