Скрепваме с меморандум ИТ дружбата ни с Корея

Правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на публичната администрация и сигурността на Република Корея.

Документът регламентира отношенията между двете държави в областта на развитието на информационните технологии (ИТ), техническо съдействие за изграждане на електронно правителство, взаимен обмен на служители и съвместни проучвания. Ще се предоставя съдействие за предприемането на мерки за смекчаване на отрицателните въздействия от ИТ, както и за сътрудничество в бизнес дейности, свързани с ИТ, съобщава правителственият пресцентър.

Сътрудничеството между България и Корея в областта на ИТ е факт от 2004 г. насам. Със съдействието на Корея в България например бяха създадени голям брой обществени компютърни центрове, станали известни като телецентрове или i-Центрове. Създадени със съдействието на Корейската агенция за популяризиране на информационните технологии (KADO), първоначалният им замисъл да осигуряват интернет достъп и електронни услуги за обществото, особено в региони с иначе слабо разпространение на компютри и интернет, впоследствие бе променян няколко пъти, преди финансирането на центровете да бъде прекратено през миналата година.

Друго ИТ партньорство между страната ни и Корея бе провеждането на българо-корейски ИТ форум в София в средата на 2006 г. Той бе съпътстващо събитие на официалното посещение у нас на министър-председателя на Република Корея г-жа Мьонг-сук Хан.

По-късно, през средата на 2007 г., тогавашната Държавна агенция за информационни технологии и съобщения взе решение за създаването на Българо-корейски комитет за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията.

През 2008 г. интернет център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения бе открит с финансова подкрепа от Южна Корея. По време на събитието Министърът на администрацията и сигурността на Южна Корея Сей Хун Уон връчи сертификат за дарение на 200 компютърни конфигурации на тогавашния министър на държавната администрация Николай Василев.

Коментар