Иновациите са основа за устойчивия растеж

Един от най-важните елементи от микса фактори за устойчив растеж на България са иновациите, които са единственият самоподдържащ се елемент. „Всичко можеш да внесеш отвън, но иновациите са основният елемент, който се създава вътре в страната и носи най-висок растеж", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на Третия летен университет на МГЕРБ.

Предпоставка за устойчивия растеж е ефективното държавно управление, което определя безпристрастни и прозрачни правила за всички, а не посочва получателите на ресурсите, подчерта министърът.

Правителството прие като национална цел на България разходите за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) да се увеличат до 2020 г. от сегашните 0.5% до 2% от БВП, припомниха от МИЕТ. За постигането на тази цел се предвиждат данъчни облекчения за иновации, насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и науката и адекватно програмиране на еврофондовете, допълни Трайков.

Стартиращите фондове за рисково финансиране с помощта на държавата по инициативата JEREMIE също са един от инструментите за подкрепа на иновациите. В процес на разработване е и специален закон за иновациите.

Предстои национална кампания с екологична насоченост и „зелени идеи", свързани с популяризиране на устойчивото развитие, околната среда, енергийната и ресурсната ефективност и връзката образование – бизнес.

Коментар