Cisco с нова стъпка към смарт-грида

Cisco възнамерява да придобие Arch Rock – производител на безжични сензори от Сан Франциско, засилвайки „завоя“ си към смарт-грид системите и бизнеса с центрове за данни. По-рано компанията обяви, че ще работи съвместно с Itron в областта на умните електроразпределителни мрежи, предаде GreenTech.bg.

Финансовите параметри на придобиването не бяха оповестени.

Arch Rock разработва система за събиране на информация от мрежи от IP-базирани безжични сензори, рутери и сървъри. Нейните сензори се поставят в центрове за данни и сгради с цел контрол на топлината и други условия на околната среда и за оптимизиране на охлаждането и подобряване на цялостната енергийна ефективност.

Arch Rock също така разработва безжични комуникациионни системи за комунални дружества под марката PHY-Net Grid. Системата е предназначена за събиране на данни чрез безжичните датчици на Arch Rock от мрежите на комуналните фирми, като информацията се предава обратно до техните центрове за данни. Мобилните комуникации могат да бъдат вградени в термостати и устройства контролери за управление на енергията в дома, каквито Cisco прави.

Cisco възнамерява да използва IPv6-базираните безжични сензори на Arch Rock като част от своето смарт-грид портфолио. „Това придобиване допълнително позиционира Cisco като стратегически партньор за комуналните компании,“ коментира Лора Ипсен, генерален мениджър на поделението за смарт-грид бизнес в Cisco.

Макар че Arch Rock е малка и наскоро стартирала фирма, технологията й може да играе ключова роля в цялостната стратегия за смарт-грид на Cisco, осигурявайки хардуера за свързване на мрежовото оборудване, като например интелигентни измервателни уреди и сензори на електропреносни трасета.

Коментар