Жените са по-склонни към онлайн преброяване

Към онлайн преброяването по-голям интерес са проявили жените, сочат резултатите от приключилата днес кампания. Регистрираните жени са 9148, а мъжете – 7258, съобщи НСИ.

В първия етап от пробното преброяване на населението и жилищния фонд в България, за шест денонощия, през които беше активна информационната система „Е-преброяване”, се преброиха успешно 23743 души.

Всяко регистрирано лице в системата е преброило средно по 2,9 лица. Почти две трети от регистрираните, които са преброили и своите семейства са на възраст между 20 и 39 години.

Характерната за българите черта, да вършат всичко в последния момент, се прояви и сега – една трета от преброилите пробно себе си и своите семейства по интернет лица са направили това от 16.00 часа на 6 септември до 08.00 часа на 7 септември, т.е. в последните 16 часа от определения срок.

Най-много хора са преброени в София – 5968 души. Следват областите, където от днес започва класическо пробно преброяване с преброителни карти на хартия – Стара Загора – 2694 души, Велико Търново – 2382 души и Плевен – 1953 души. Във Варна, където работи Подпомагащият център, преброените са 1950.

Най-често задаваните въпроси, по които гражданите са потърсили помощ и разяснения, са свързани с проблеми с регистрацията, липса на улици в селата или преименувани улици, трудност при разбиране и попълване на въпросите и др..

Направени бяха и много конкретни препоръки за улесняване при попълване на картата, като например предложение за автоматизирано попълване на полета като дата на раждане и адреси.

Коментар