HP съди бившия си изпълнителен директор Марк Хърд

HP даде на съд своя бивш изпълнителен директор Марк Хърд, ден след като той бе назначен за съпрезидент и член на борда на директорите на Oracle, съобщи CNET News.

В документите по делото, заведено във вторник сутринта в Санта Клара, Калифорния, HP обвинява Хърд в нарушаване на договора между него и корпорацията и присвояване на търговски тайни.

В изявление от централата в Пало Алто се припомня, че Марк Хърд се е съгласил да подпише споразумения, целящи да защитят търговските тайни на HP и че компанията възнамерява да приложи тези споразумения.

HP смята, че наемането на Хърд в Oracle е заплаха за корпорацията и нарушава споразуменията за конфиденциалност, които той е подписал за три различни случая по време на мандата си в HP.

Въпреки че е получил милиони долари в брой и акции в замяна на споразуменията за защита на търговските тайни на HP и напускането на заеманите постове, с постъпването си в Oracle Марк Хърд поставя тази информация в опасност, се казва още в изявлението.

При работата си в Oracle, Хърд ще бъде в ситуация, в която не може да изпълнява задълженията си, без да използва и разкрива  на други хора търговски тайни на HP и поверителна информация, категорични са от Пало Алто.

HP изисква "налагане на възбрана" и заповед Хърд да предостави писмено уведомление за работата си в Oracle.

HP и Oracle са бизнес партньори, както и конкуренти, но според изявление за пресата на главния изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, двете компании едва ли ще продължат да си сътрудничат много в бъдеще.

"Oracle отдавна гледа на HP като важен партньор", казва Елисън. "Със започване на това отмъстително дело срещу Oracle и Марк Хърд, бордът на HP не зачита партньорството, нашите общи клиенти, както и собствените си акционери и служители. Бордът на HP прави на практика невъзможно Oracle и HP да продължат да си сътрудничат и да работят заедно в областта на ИТ пазара", заключава Лари Елисън.

Марк Хърд напусна HP  през август след вътрешно разследване за сексуална афера с маркетинг консултанта Джоди Фишер – 50-годишна самотна майка. Бордът на директорите на HP излезе със становище, че CEO-то е нарушил етичните норми на корпорацията, в резултат на което той подаде оставка и беше освободен.

Месец по-късно Марк Хърд стана част от екипа на Oracle. Мениджърът бе назначен за съпрезидент на софтуерния гигант и същевременно влезе в борда на директорите на компанията.

Коментар