Всеки четвърти вирус е писан за USB устройство

В близо 27% от случаите на инфектиране с вируси причината е включване на USB устройство към компютъра, сочи ново проучване на PandaLabs сред малките и средни фирми в 20 страни по света.

Всеки четвърти вирус, появил се през настоящата година, е написан специално за разпространение чрез USB устройства. Подобен тип вируси се копират автоматично на устройства за съхранение като мобилни телефони, сменяеми твърди дискове, DVD дисове, карти памет, MP3/4 плейъри и др.

Освен че сами се копират, USB вирусите се пускат автоматично, веднага щом устройството се свърже към компютъра, като това практически е незабележимо за потребителя.

Заразяването протича по следния начин. Windows стартира файла Autorun.inf, за да разбере какво действие да изпълнява всеки път при свързване на USB устройства към компютъра. Този файл предлага автоматично пускане на част от съдържанието на USB устройството – било то флаш карта, MP3 плейър, цифрова камера или друго. Именно това свойство използват кибермошениците, за да разпространяват вируси.

Зловредните програми, съхранявани на сменяеми устройства, се пускат автоматично при свързване на устройствата към компютъра и веднага го инфектират. Panda Security препоръчва на потребителите нейния безплатен инструмент за защита от подобни заплахи, наречен USB Vaccine.

Коментар