Предлагаме на Китай проект за индустриална зона

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов ще представи пред китайския бизнес проект за изграждане на индустриална зона в нашата страна. Ангелов е на посещение в Китай от 8 до 14 септември, съобщи МИЕТ.

Индустриалната зона ще бъде изградена на терена на бившето военно летище край Божурище. Очаква се тя да бъде използвана главно от  китайски компании.

Идеята за изграждане на индустриална зона край Божурище бе лансирана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението му в Китай през юни 2010 г. Вицегубернаторът на провинция Джъдзян – Гон Джън вече изрази принципния интерес на китайската страна към зоната.

Теренът от 500 дка за нея вече е предоставен на МИЕТ, а партньор от българска страна ще бъде „Национална компания индустриални зони” ЕАД.

Стокообменът между България и Китай е на стойност 793 млн. долара (2009 г.) с отрицателно салдо за нашата страна – внос за 628.8 млн. долара и износ за 164.6 млн. долара. България изнася за Китай метали, минерални продукти и продукти на химическата промишленост.

Структурата на вноса е разнообразна – внасят се основно телефонни апарати, машини и апарати за кондициониране на въздуха, столове, играчки, арматурни артикули, мебели, електрически бойлери, хладилници, фризери, части и принадлежности за превозни средства, осветителни тела   и др.

По данни на БНБ, общият обем на китайските инвестиции в България към края на 2009 г. е 10,5 млн. евро.

Коментар