Мениджър от Microsoft стана CEO на Nokia

Бордът на директорите на Nokia назначи Стивън Елоп за президент и главен изпълнителен директор на компанията. Елоп, който в момента оглавява бизнес дивизията на Microsft, ще заеме новия си пост от 21 септември, съобщи Nokia.

Назначаването на софтуерен специалист за CEO на Nokia е част от стратегията за трансформация на бизнеса на финландската компания, която в момента е номер едно в мобилните телефони. Постепенно обаче Nokia губи пазарен дял под натиска на играчи като Apple с нейния iPhone и съпътстващите го услуги.

Преди да постъпи в Microsoft, Елоп е работил като мениджър в редица американски публични компании от ИТ индустрията, вкл. Juniper Networks, Adobe и Macromedia.

Настоящият президент и CEO на Nokia Оли Пека Каласвуо ще напусне постовете си на 20 септември, както и позицията си в борда на директорите, като ще получи компенсация в размер на 4,6 милиона евро. Каласвуо ще остане шеф на борда на директорите на джойнт венчъра Nokia Siemens Networks.

По-късно днес Nokia ще даде официална пресконференция, на която ще обяви назначаването на Стивън Елоп за главен изпълнителен директор.

Коментар