Dell скоро ще спре продажбите на компютри с XP

Dell ще спре продажбите на компютри с Windows XP от 22 октомври, изпълнявайки препоръките на Microsoft, съобщи electronista.com.

Потребителите, които желаят да продължат да работят с XP, могат да използват режима на съвместимост с XP в Windows 7 Professional.

Още преди две години Microsoft обяви, че постепенно ще спре продажбите на Windows XP. Компанията прекрати поддръжката на Windows XP SP2 на 13 юли 2010 година, но ще продължи да поддържа XP SP3 до април 2014 г.

Корпоративните потребители ще запазят правото за даунгрейд към Windows XP от Windows 7, така както имаха тази възможност и при Vista.

Windows XP е най-дълготрайната операционна система в историята на Microsoft. Привързаността на потребителите към нея повлия неблагоприятно на продажбите на Vista, поради което Microsoft удължи срока на поддръжка на XP.

Dell пък беше една от първите компании, които започнаха да предлагат Vista на своите компютри, а също така предложи даунгрейд до XP.

На по-късен етап Dell възобнови продажбите на компютри XP за домашни и корпоративни потребители, които не харесваха Vista.

Коментар