Подкрепяме идея на ЕС в областта на инвестициите

България подкрепя намерението на ЕС да бъде изработена международна договорна база, която да отчита интересите на европейските инвеститори. Това заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който участва в работата на Съвета на ЕС по външни работи във формат министри по въпросите на търговията.

Въпросът е важен за България, защото привличането на чуждестранни инвестиции и увеличаването на експорта са решаващи за ръста на националната икономика, каза още министър Трайков пред участниците във форума.

Основен въпрос в краткосрочен план е този за запазване действието на двустранните инвестиционни договори на държавите-членки, сключени с трети страни. Това трябва да продължи до договарянето на нови инвестиционни разпоредби от ЕС.

България смята за приоритетна задача насърчаването на инвестициите от страни като САЩ, Япония, Република Корея, Канада и Индия, подчерта министър Трайков. По отношение на правната форма за договаряне подкрепяме диверсифициран подход за защита на европейските инвеститори.

Участниците в Съвета обсъдиха и хода на преговорите по споразумения за икономическото партньорство на съюза със страните от Африка, Карибския и Тихоокеанския регион. Всички държави подкрепиха интензифицирането на преговорния процес, при отчитане на специфичните нужди на регионите и необходимостта от устойчиво развитие на страните.

Коментар