Технологии на Intel ще преобразят „облака”

Технологии на Intel ще преобразят центровете за данни и интернет “облака”, стана ясно на световния форум за разработчици IDF в Сан Франциско. Главният изпълнителен директор на Intel Пол Отелини подчерта, че следващото поколение процесори Core vPro ще помогне на бизнеса да защити информацията си с по-ефективни възможности за криптиране, вградени в хардуера.

Отелини показа как трима потребители могат да създадат гладка, криптирана видео конферентна връзка с 256-битово криптиране на живо, използвайки три компютъра и сървър с чипове, в които са вградени специални криптиращи инструкции, както и с оптимизиран софтуер за видео конференции от Vidyo.

По време на демонстрацията сървърът криптира и декриптира всичките три видео потока с на практика никакво времево забавяне. Показаните компютри използваха процесори Intel Core vPro от последно поколение, а сървърът – процесор Intel Xeon от следващо поколение, известен с кодовото име “Romley”.

Тези нови продукти ще предложат разширени специални инструкции – Intel Advanced Encryption Standard New Instructions, които ще позволят десетократно подобрение на криптирането и декриптирането за по-сигурен пренос на данни.

В момента няколко разработчици на софтуер оптимизират своите приложения с тези инструкции и регистрират десетократно увеличение на производителността на техните възможности за криптиране.

Коментар