Нов лидер в света на вирусите

Значителна промяна спрямо предходните месеци се наблюдава в класацията за най-популярни вируси през август, изготвена от ЕСЕТ. От началото на годината топ заплахите бяха доста статични, дори предвидими. Но ето, че през миналия месец има нов лидер – анализите на ThreatSense.Net показват най-голям брой засечени заплахи от семейството INF/Autorun, с почти 7,76 % дял.

„Отчасти това се дължи на нововъведенията, направени от Virus Lab при събиране на данни за зловреден софтуер и назоваването на сигнатурите. Тази промяна дава възможност за по-точно идентификация  на появилите се заплахи  и още по-ефективна поддръжка. Също така са оптимизирани отчетите за данни на ThreatSense.Net, като е направена по-детайлна категоризация на статистическите данни, с цел по-лесно и по-точно тълкуване”, поясниха от ЕСЕТ.

Злонамереният софтуер от семейството INF/Autorun излага потребителите на риск, като използва autorun.inf файлове. Те съдържат информация за програми, предназначени да се стартират автоматично при използване на преносим  носител от рода на USB флаш устройство. Индетифицирани са злонамерени програми, които изменят или инсталират autorun.inf файлове като INF/Autorun.

На второ място е класиран червеят Win32/Conficker, с дял от 4,89% , следван от Win32/PSW. Четвърти в класацията е зловредният код Win32/Tifaut, който е създаден, за да краде информация от заразените компютри. Той се разпространява по тях, използвайки преносимите устройства, и създава Autorun.inf файлове, които се изпълняват автоматично. Освен това autorun.inf файловете генерират множество  коментари, които затрудняват засичането  му от решенията за сигурност.

Коментар