Какви ще бъдат процесорите на 2011-та година

По-късно тази година Intel ще започне производство на процесори Core от следващо поколение, известни с кодово "Sandy Bridge". Подробности за възможностите на новите чипове бяха изнесени от Пол Отелини, CEO и президента компанията, и Дади Пърлмутер, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Architecture Group, по време на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.

Нова микро архитектура с 32-нм процес

Микроархитектурата на новите чипове Intel Core е първата, която се прави по 32-нанометров производствен процес и използва второ поколение транзистори high-k metal gate. Иновационната производствена технология и дизайн на транзисторите ще осигурят следващо поколение процесори с висока производителност и ниско енергопотребление.

Следващо поколение технология Intel Turbo Boost

Технология Intel Turbo Boost от следващо поколение се адаптира чрез вариации на турбо честотата, с цел постигане на максимална производителност или спестяване на енергия, в зависимост от типа на протоколите. Технологията повишава нивата на мощността, за да се увеличи производителността при динамичните натоварвания. Освен това, един нов алгоритъм за средно потребление на енергия управлява консумацията, за да бъде оптимизирана производителността.

Подобрени ядра с иновативно Ring свързване

Микроархитектурата на второто поколение процесори Intel Core включва значително подобрени ядра, които са по-добре свързани (чрез иновационо пръстеновидно свързване) за подобряване на трансфер на данни, производителността и енергийна ефективност. Пръстеновидното свързване позволява висока скорост и ниска латентност при комуникация между процесорното ядро, графичния процесор и другите интегрирани компоненти, като например контролера на паметта и дисплея.

Авангарден графичен процесор

Второто поколение процесори Intel Core ще включва вълнуващи характеристики, базирани на авангардната 32-нм технология. Новият графичен процесор на Intel се отличава с подобрени визуални възможности, фокусирани върху областите, на които днес акцентират повечето потребители на компютри: HD видео, стереоскопичен 3D, масови игри, изпълнение на много задачи едновременно и онлайн общуване и мултимедия. Тази нова микроархитектура включва споделени ресурси през процесорните ядра и графичната архитектура, за да позволи оптимална производителност, като същевременно пести енергия. Хардуерно ускорено прекодиране, изпълнено с помощта на специални схеми в чипа, ускорява обработка на медийно съдържание, вкл. кодиране и декодиране на видео с висока резолюция.

Intel Advanced Vector Extensions (AVX)

AVX предлага подобрена производителност, увеличена функционалност, способност за по-добро управление, възможност за подреждане и сортиране на данните. Нов 256-битов набор от протоколи ускорява интензивните приложения с плаваща запетая – като редактиране на дигитални снимки и създаване на съдържание.

Пътна карта за сегмента на РС с ниско потребление

Intel ще предложи  нисковолтови версии на своите чипове Core от второ поколение за настолни компютри, вкл. оптимизирани 65W, 45W/35W решения. Компанията подготвя и специфични „box” версии на тези нови процесори с ниска мощност и с ниско профилни вентилатори за изграждане на по-малки и стилни настолни системи. Очакват се също стандартизирани и тънки Mini-ITX-базирани платки за настолни компютри и кутии за „all-in-one” системи.

Следващото поколение процесори Intel Xeon

Пол Отелини демонстрира двуядрен сървърен процесор Intel  Xeon от ново поколение, който работи със софтуер за видео конферентни разговори Vidyo. Чипът изпълнява 32 нишки едновременно и се възползва от новите AES протоколи. Следващото поколение процесори Xeon за двуцокълни сървъри и работни станции имат 8 ядра и 16 нишки на процесор и са насрочени за производство през втората половина на 2011 година.

Вградени компютърни устройства

AVX протоколите на чипа Sandy Bridge ще позволят по-бърза производителност при обработка на образи от цифров сигнал в приложения като радари, метеорологични центрове, особено тежки навигационни системи и дистанционна медицинска обработка.

Коментар