Изграждаме бизнес зона съвместно с китайски фирми

До началото на октомври България ще изпрати на Китай документи за създаване на смесена компания, която да оперира бъдещата бизнес зона, чието изграждане предстои в близост до Божурище. За това се договориха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, губернаторът и вицегубернаторът на провинция Джъдзян Лу Дзушан и Гон Джън. В срещата участва и заместник-директорът на най-голямата бизнес зона в Джъдзян Джан Сюнин.

Заместник-министър Ангелов е на посещение в Китай от 8 до 14 септември. По време на разговорите стана ясно също, че представители на провинция Джъдзян ще пристигнат в София, за да участват в работата по проектирането на българската база край Божурище, съобщи правителственият пресцентър.

Теренът за изграждане на индустриалната зона край Божурище e около 2000 дка и вече е предоставен на МИЕТ. Близо 1/3 от тази площ е предназначена за китайски компании. Партньор от българска страна ще бъде „Национална компания индустриални зони" ЕАД. Предстои китайската страна да определи своя участник в проекта.

В рамките на посещението си в Китай зам.- министър Ангелов се срещна и с директора на Департамента по търговия на провинция Джъдзян Дзин Йонхуей. Джъдзян е една от икономически най-активните провинции в Китай. Компании от този регион са реализирали най-голям дял на китайските инвестиции извън страната.

По време на „Международната бизнес седмица в Джъдзян" зам.- министър Ангелов представи възможностите за инвестиции в България пред около 300 компании от провинцията.  Прогнозите за България сочат ръст на БВП над 3% през 2011 г., срещу 1.7% за ЕС като цяло, каза Ангелов пред участниците във форума.

Коментар