Стартира европейска грид инфраструктура

Изследователите от ЕС ще получат безпрепятствен и непрекъснат достъп до обединената изчислителна мощност на над 200 000 настолни компютъра в повече от 30 европейски страни, благодарение на финансирания от ЕК за Европейска грид инфраструктура (EGI), който стартира днес.

За четири години Комисията инвестира 25 милиона EUR в този проект, чиято цел е да създаде мрежа за достъп до изчислителната мощност на настолни компютри в периодите, когато те не се използват активно, и по този начин да предостави на изследователите необходимата за решаване на сложни проблеми в областта на околната среда, енергетиката и здравеопазването изчислителна мощност.

Европейската грид инфраструктура – най-голямата до момента инфраструктура за електронна наука – ще даде възможност на изследователи, намиращи се на различни места, да работят съвместно върху даден проблем, независимо от разстоянията помежду им.

Големите изчислителни мощности, необходими за научните изследвания в области като изменението на климата и здравеопазването, могат да бъдат набавени или чрез големи „супер компютри“ в рамките на инициативата PRACE (Партньорство за авангардна електронна обработка на данни в Европа), или като се свържат във високоскоростни комуникационни мрежи хиляди настолни компютри, за да бъде оползотворена изчислителната им мощност, в периодите, когато те не се използват активно.

Един настолен компютър остава неизползван средно през 60-85% от времето. Мрежи като EGI разпределят изчисленията на големи обеми от данни между хиляди настолни компютри, като по този начин оползотворяват техните неизползвани мощности.

Проектът EGI-InSPIRE ще даде на европейските изследователи достъп до обединената изчислителната мощност на 200 000 настолни компютъра, разположени в над 300 центъра по целия свят. Комисията участва с 25 милиона EUR в този проект на обща стойност 73 милиона EUR. Проектът се финансира също и от национални източници, например национални грид инициативи (НГИ).

Предшественикът на EGI – проектът Enabling Grid for eScience, беше финансиран от страна на ЕС с над 100 милиона EUR за период от 8 години. Днес тази мрежа се използва от 13 000 изследователи и подпомага, например, изследванията на физиците от Големия адронен ускорител в Швейцария в областта на най-малките познати частици, както и разработването от биолози и учени на нови лекарства за болести като птичия грип и маларията.

Предоставянето на достъп на различни изследователски общности до изчислителната мощност на налични компютри може да доведе и до съществени икономии на средства и енергия. През следващите няколко години се очаква Европа да инвестира над 2 милиарда EUR в нова ИКТ инфраструктура за изследвания в областта на физическите и инженерните науки, енергетиката, науките за околната среда, биологическите, медицинските, социалните и хуманитарните науки, както и в областта на материалите и аналитичното оборудване.

Могат да бъдат постигнати значителни икономии, ако изследователите използват изчислителната мощност, предоставяна чрез EGI, вместо да изграждат собствени алтернативни мрежи от супер компютри. EGI може да се използва също и за изпитване на различни технологии и услуги на базата на „изчислителните облаци“ (cloud computing).

Проектът EGI ще се координира от организацията EGI.eu със седалище в Амстердам, създадена през февруари 2010 г. с цел да управлява и експлоатира паневропейската грид инфраструктура.

Коментар