Милиони за ток прахосват фирмите по Коледа

Количеството енергия, която ще се изразходва напразно от офис оборудването във Великобритания, оставено включено през време на десетдневната Коледна ваканция, би било достатъчно за опичането на 4,4 милиона пуйки. Това е прогноза, направена от производителя на офис техника Canon.

Макар и с непълно натоварване, неизключените устройства ще изразходват 43,6 милиона киловатчаса електроенергия, което ще струва на британските компании около 8,66 млн. паунда.

Не по-малки ще бъдат и щетите, нанесени излишно на околната среда. Проучването на Canon предполага, че в атмосферата ще бъдат изхвърлени близо 19 000 тона въглероден двуокис, достатъчен да се напълнят същият брой 25-метрови плувни басейна.

Персоналните компютри са сред най-лошите консуматори на електроенергия. Предполага се, че половината от тях ще бъдат оставени да работят в празните офиси по време на Коледната ваканция и ще изразходват 37,8 милиона киловатчаса. Към тях ще се присъединят и всички факс машини, за които се очаква, че също няма да бъдат изключени. 

Компаниите, които не си правят труда да изключат напълно компютрите, принтерите и факсовете, когато затварят офисите си за празниците, буквално хвърлят пари на вятъра и нанасят вреда на околната среда. 

Коментар