Червей примамва жертвите си през чата на Skype

Нов червей, който се разпространява чрез популярната програма за комуникация Skype, откри компанията за интернет сигурност Websense.

Червеят изпраща съобщение посредством Skype Chat (средството за мигновена комуникация в програмата), в което се опитва да убеди получателя да свали и стартира файл с име sp.exe. В момента, в който направи това, потребителят фактически инсталира "spyware" на своя компютър.

Зловредното приложение е способно да открадне паролите или друга лична информация. Освен това може да се свърже с отдалечен сървър, за да свали оттам допълнителен зловреден код. 

Напоследък много от хакерите насочват усилията си към пробиви чрез програмите за мигновена комуникация, или чат. Непринуденият и жаргонен стил на общуване в този тип он-лайн среда открива примамливи възможности за хакерите да накарат потребителите да отворят опасен файл.

С помощта на Skype хората разговарят безплатно помежду си през интернет. За целта е необходимо и двете страни да имат инсталиран на компютрите си софтуера на Skype, който е достъпен свободно за даунлоуд. Компанията предлага и редица платени услуги за разговори със стационарни и мобилни номера.

Коментар