Затвор за бивш вицепрезидент на IBM

Бивш вицепрезидент на IBM беше осъден на 6 месеца затвор, заради изнасяне на секретна информация. Робърт Мофат, който има 31 години стаж в Синия гигант, е един от основните участници в инсайдерски скандал. Той е търгувал с информация за компаниите IBM, Lenovo и AMD, съобщи eweek.com.

В резултат на действията на Мофат, IBM е загубила 25 милиона долара. Присъдата срещу него беше издадена на 13 септември от окръжния съд в Манхатън.

Преди да бъде арестуван през октомври миналата година, Мофат заемаше поста старши вицепрезидент и оглавяваше групата за системи и технологии в IBM. Той призна, че е продал информация за финансовото състояние на IBM, приходите на Lenovo и състоянието на производствения бизнес на AMD на своя приятел Даниел Чизи, мениджър на хедж-фонда New Castle Funds, която е използвана при създаване на фирмата Globalfoundries. В скандала са въвлечени над 20 души, вкл. няколко топ мениджъри на ИТ компании.

През март тази година Мофат се призна за виновен по обвинение в мошеничество и престъпен заговор. Той поиска условна присъда, но окръжният съд на Манхатън не удовлетвори молбата му. Мофат ще трябва да плати глоба от 50,000 долара, след като изтърпи наказанието си в затвора.

Престъпленията на белите якички са толкова разрушителни за обществото, колкото и наркотиците и насилието, коментира случая съдията Дебора Бетс. „Трябва да приведем присъдата в изпълнение, за да обезпечим уважението към закона”.

Мофат, от своя страна, признава, че е извършил ужасна грешка, която ще го преследва до края на живота му. „Постъпих лошо. Единствено аз съм виновен за своето поведение”, допълва осъденият.

Коментар