Intel инвестира в „клауд” компания

Intel подкрепи малка компания, разработчик на системи за управление на „облака". Процесорният гигант вложи 14 милиона долара в Adaptive Computing, които ще бъдат изразходвани за увеличение на екипа, който в момента наброява 75 души, и по-бързо развитие на бизнеса.

Всички в момента искат да бъдат в „облака”, коментира сделката анализатор от Forrester Research пред computerworld.com. Много играчи се опитват да предложат решения, които ще помогнат на компаниите да построят собствени „облаци". В резултат на това се образува инфраструктура, функционираща като вътрешен „клауд” – нещо подобно на услугата EC2 на Amazon.

Adaptive Computing е разположена в Прово, щата Юта и в миналото носеше името Cluster Resources. Във фокуса на компанията са високопроизводителните системи, вкл. облачни.

Нейните разработки са интересни с това, че могат да предложат автоматизация, приложения и инфраструктури в облака. Приходите на Adaptive Computing идват изключително от обслужване на клиентите.

В последно време обаче търсенето на решенията на Adaptive Computing е толкова високо, че компанията не е способна да увеличава предложенията си само на основата на органичните доходи (от основна дейност, без допълнителни инвестиции). Ето защо инвестицията от Intel е добре дошла за развитие на бизнеса на Adaptive.

Коментар