Кралица предпочете електромобил за ваканцията

Испанската кралица София се повози в прототипна електрическа кола по време на ваканцията си през август, за да рекламира екологичния транспорт сред сънародниците си. Правителството се надява до края на годината общо 2000 “зелени” автомобила да „забръмчат“ по пътищата на страната, но до момента са продадени едва 16 такива превозни средства, пише GreenTech.bg.

Затова не е чудно, че кралица София е заснета по време на почивката си в Майорка зад волана на Peugeot iON, един електрически автомобил с с нулеви емисии и пробег от 120 километра с едно зареждане. По думите на кралицата, нейният тест-драйв около столицата на Майорка – Палма, където кралското семейство почива всяко лято, е бил “феноменален”.

Правителството се надява, че екскурзията на София ще помогне за увеличаване на продажбите на електрически автомобили в страната. Целта е по пътищата на Испания да има един милион такива возила в рамките на четири години.

Испанският министър-председател Хосе Луис Сапатеро Родригес неотдавна определи продажбите на електрически автомобили като централна точка в „зелената“ си програма, като обеща да инсталира станции за зареждане на батериите из всички бензиностанции и излезли от употреба телефонни кабини.

През април правителството обяви, че ще инвестира 590 милиона евро в производството на електрически автомобили. Схема за субсидии на обща стойност 80 милиона евро цели да насърчи продажбата им, като държавните средства покриват 20 на сто от всяка покупка или до 6000 евро на кола.

Коментар