Apple ще продава онлайн периодика

Apple планира да започне бизнес с платени абонаменти за периодични онлайн издания. Компанията прибягва до този ход, отчитайки, че повечето потребители на таблета iPad ще престанат да купуват печатни вестници и списания, предпочитайки да свалят онлайн версиите им и да ги четат чрез iBooks.

Скоро се очаква Apple да представи специализирана услуга за абонамент за онлайн вестници и списания, насочена към потребителите на iPad и iPhone, съобщи San Jose Mercury News.

Според предварителните информации, Apple ще получава 30% от приходите от продажби и 40% от рекламата в електронните издания. Останалата част от приходите ще остават у издателя.

Apple ще гарантира безплатно поместване на онлайн издания в App Store и доставката на съдържание за крайните потребители. В онлайн магазина вече има отделни приложения за вестници – така например седмичен абонамент за Уол Стрийт Джърнъл струва $3,99, като в него е включен и достъп до архива за последните седем дни.

Очаква се обаче издателите да се възползват от различни схеми на продажба. Все още не са известни вестниците и списанията, които са в списъка за новата услуга на Apple.

Коментар