Nokia критикува епълската iOS

Служител на Nokia разкритикува начина на взаимодействие на днешните мобилни ОС с потребителя. Питър Скилман, който постъпи във финландската компания от Palm, смята, че човек не може да свикне с интерфейсите от различни производители, особено с бутона Home в iPhone, съобщи блогът на zurb.com.

Скилман отговаря за разработката на мобилната система MeeGo. Той прави интересно сравнение между потребителските интерфейси и преместването на хората от една стая в друга. Така например, за да отиде от столовата в кухнята, не е необходимо човек да минава през входната врата – а именно това се случва с бутона Home на епълската iOS, коментира специалистът.

Според Скилман, най-важните характеристики на една съвременна операционна система са простотата на работа и емоционалната връзка с потребителя. Вероятно тези принципи ще бъдат заложени в новата версия на MeeGo.

Напоследък Apple е все по-често критикувана от конкурентите, на фона на растящата любов на потребителите към марката. Успехите на Купертино на мобилния пазар, в частност с iPhone, несъмнено допринесоха за отслабване на позициите на Nokia и до смяната на нейния CEO Оли Пека Каласвуо с мениджъра от Microsoft Стивън Елоп.

Коментар