ЕС взима мерки срещу самоделните експлозиви

Европейската комисия предложи ограничаване на достъпа до химикали, които могат да се използват за производство на самоделни експлозиви. С регламента се цели намаляване на опасността от нападения, извършени със самоделни експлозиви, като по този начин се повиши сигурността на европейските граждани. Освен това за производителите и търговците ще има еднакви правила в целия ЕС.

„Самоделните експлозиви са много често използвано средство за извършване на нападения от терористи и други престъпници. Трябва да засилим контрола и да попречим на терористите да се възползват от съществуващите различия в правилата за сигурност в отделните държави-членки на ЕС“, заяви комисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

При повечето терористични нападения през последните години са използвани взривни устройства, често пъти съставени от самоделни експлозиви, изработени с химикали, които са широко достъпни за обществеността. Самоделни експлозиви бяха използвани например при бомбените атентати в Лондон през 2005 г.

Съществуват няколко законодателни и незаконодателни мерки на международно, европейско и национално равнище, но те или не са конкретно насочени към рисковете за сигурността, свързани с някои химикали, или не обхващат целия Европейски съюз. Химикалите, с които могат да се изработват самоделни експлозиви, са ограничени или се контролират в дадена страна, но в друга – те са лесно достъпни. Това може също да наруши конкуренцията на равнище ЕС в тази област.

Предложеният днес регламент ще осигури еднакво равнище на контрол на достъпа до някои химикали в целия ЕС. По този начин терористите и престъпниците няма да могат да се възползват от различията в системите за сигурност в отделните държави-членки на ЕС.

Продажбата на продукти, съдържащи някои химикали, изброени в приложението към регламента, ще бъде забранена, ако тези химикали превишават определено ниво на концентрация. Повечето потребители ще могат да използват продукти заместители, които вече са широко достъпни, или ще могат да получават разрешително за купуване на тези химикали.

Някои продукти ще продължат да се продават без ограничения за потребителите, но продажбата им ще се контролира по-добре, например чрез механизъм за сигнализиране за съмнителни операции.

Коментар